Mesleki Eğitim Kanunu gereğince asgari şartları bir form olarak düzenlenmiş İşveren ile Çırak arasında Kanuna aykırı olmamak kaydıyla başkaca çalışma ilişkisi hükümlerini de ihtiva edebilen sözleşme.
Çıraklık Sözleşmesi örneği için tıklayınız.
Ücret Haddi
Belirli bir zaman süresi veya üretim birimi için ödenen ücrettir.
Ücret Zammı
Mevcut ücrete toplu iş sözleşmesi veya sözleşme ile getirilen fazlalık, farklılık, ücrete eklenen yeni ücret.
Ücret Sistemleri
ÜCRET SİSTEMLERİ Ücretin hesaplanması ve ödenmesi şekillerinin meydana getirdiği usullerden her biri ücret ödeme sistemini ifade eder. 1. Hesaplama şekline göre ücret sistemleri: a. Zaman esasına dayanan sistemler, b. Emek-verim esasına dayanan sistemler, 2. Ödeme şekillerine göre sistemler: a. Ayni ödeme şekli, b. Nakdi ödeme şekli c. Gündelik ödeme şekli d. Haftalık e. Aylık f. Götürü g. Yüzde esası usulü
Çırak
Genellikle küçük yaşta, bir zanaat öğrenmek amacıyla bir ustanın yanında çalışan kimse. Mesleki Eğitim Kanunu gereğince çırakların hukuki durumları ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.
Ücret Hesap Pusulası
İşverence, her ödemede ödemenin ayrıntılarını da gösteren, imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan ve işçiye verilen bir pusuladır.
Fazla Sürelerle Çalışma Ücreti
Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırkbeş saatin altında belirlendiği durumlarda Kanunda belirtilen esaslar dahilinde uygulanan ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırkbeş saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmalardır.
Ücret Zamanaşımı
Ücret isteme hakkının sona ereceği zaman süresidir. 5 sene içinde istenmeyen ücret zamanaşımına uğrar.
Ücret Ödeme Günü
Çalışanın ücretinin ödenmesi bakımından iş sözleşmesi, işyeri yazılı kuralları veya işyeri teamüllerinde oluşmuş zamanlar.
Ücret Kesme Cezası
Çalışanın işyerindeki disiplinsizlikleri nedeniyle ve iş sözleşmesi veya işyeri yönetmeliği ve benzeri işyeri disiplin belgelerinde açıkça yer almak kaydıyla ücret kesme cezası verilmesi halinin çalışan bakımından oluşması nedeniyle çalışanın bir ay içinde en fazla iki günlük ücretinin kesilerek ödenmemesi. Kesilen ücret tutarı Çalışma Bakanlığı nezdindeki Fon'a yatırılmaktadır.
Ücret
Genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır. Ücret işverene tabi belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.
Ücret Ödeme Süresi
İşçinin çalışmaya başladığı günle ücret ödeme günü arasında geçen süredir. Ücret en geç ayda bir ödenir. İş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi bir haftaya kadar indirilebilir.